Päivitä yhteystietosi ajan tasalle

Viralliset osoitetietosi päivittyvät Maisaan suoraan väestötietojärjestelmästä. Jos haluat lisätä tietoihisi väliaikaisen osoitteen tai päivittää puhelinnumeroasi tai sähköpostiosoitettasi, se onnistuu kohdassa Valikko > Henkilötiedot.

Lisää yhteyshenkilö hätätapausten varalle

Voit lisätä tietoihisi yhteyshenkilön/-henkilöitä, joihin haluat otettavan yhteyttä mahdollisessa sinua koskevassa hätätapauksessa ja joille saa kertoa sinua koskevaa tietoa. Jos lisäät useamman yhteyshenkilön, mustathan määritellä, kuka on ensisijainen yhteyshenkilö. Pääset lisäämään yhteyshenkilön kohdassa Valikko > Henkilötiedot.

Alaikäisten kohdalla yhteyshenkilö on automaattisesti huoltaja. Huoltajatieto tulee väestötietojärjestelmästä, eikä sitä voi itse muuttaa. Tarvittaessa sote-ammattilainen voi kuitenkin vaihtaa ensisijaisen henkilön huoltajasta toiseen, esimerkiksi isästä äitiin tai päinvastoin.

Ilmoittaudu peruutusaikajonoon

Kun varaat aikaa Maisassa, voit asettaa itsesi peruutusaikajonoon edellyttäen, että kyseisessä ajanvaraustyypissä on peruutusajan jonotusmahdollisuus. Peruutusaikajonon kautta sinulle voidaan tarjota vapautunutta aikaa, jos vapautunut aika on vähintään kolme päivää ennen alkuperäistä ajanvaraustasi.

Sinulle tarjottava aika tulee näkyville Maisaan, jossa voit joko hyväksyä tai hylätä sen. Tarjottu peruutusaika pysyy sinulle varattuna 15 tuntia. Tarjotun ajan hylkääminen ei poista sinua peruutusaikajonosta.

Jos jonotat peruutusaikaa, tarkistathan, että olet sallinut ilmoitukset ilmoitusasetuksissasi.

Katso myös: Mihin kaikkeen ilmoitusasetukset vaikuttavat? Miten voin muokata sitä, millaisia ilmoituksia saan?

Valmistaudu tulevalle vastaanottokäynnille

Voit valmistautua vastaanotolle täyttämällä tietojasi Maisaan jo etukäteen. Voit kirjata tai tarkistaa mm. yhteystietosi, nykyisen lääkityksesi, allergiasi sekä ajankohtaiset diagnoosisi.

Voit täyttää ennakkoon myös ammattilaisen sinulle mahdollisesti lähettämät kyselyt ja esitietolomakkeet.

Täytä itsearviointikysely

Maisassa on mahdollista täyttää kahdenlaisia kyselyitä:

  • aina saatavilla olevat kyselyt itsehoidon tueksi, esim. tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointi, päihteiden käytön riskikysely ja ahdistuneisuuskysely
  • ammattilaisen sinulle lähettämät kyselyt.

Aina saatavilla olevat kyselyt

Voit täyttää kyselyn ja lähettää vastaukset ammattilaiselle, jolloin vastauksesi tallentuvat osaksi potilas-/asiakastietojasi. Aina saatavilla olevat kyselyt löydät kohdasta Valikko > Itsearvioinnit ja kyselylomakkeet.

Huomaathan, ettei ammattilainen ota sinuun automaattisesti yhteyttä kyselyn täyttämisen jälkeen, mutta voit halutessasi itse ottaa yhteyttä hoidon- tai palveluntarjoajaan kohdassa Valikko > Esitä kysymys.

Ammattilaisen lähettämät kyselyt

Ammattilainen voi lähettää sinulle esitieto- ja kyselylomakkeita, jotka liittyvät esimerkiksi tulevaan käyntiisi tai hoitoosi. Kun ammattilainen lähettää kyselyn sinulle, näet sen Maisan etusivulla.

Hyödynnä Maisaa omahoitosi tukena

Voit yhdessä ammattilaisen kanssa määritellä, mitä voit itse tehdä säännöllisesti terveytesi ylläpitoon ja itsehoitoon liittyen. Näistä tulee sinulle tehtäviä Maisaan, ja löydät ne kohdasta Valikko > Tehtävälista. Voit myös itse lisätä tehtäviä itsellesi, ja ne näkyvät sinua hoitaville ammattilaisille. Halutessasi saat tehtävistä myös muistutuksen.

Muokkaa kielivalintoja

Maisassa voit valita erikseen sekä asiointikielen että ulkoasun kielen.

Asiointikieli on kieli, jolla haluat asioida sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valitsemasi asiointikieli määrittää, millä kielellä saat esimerkiksi erilaiset ilmoitukset ja käyntiyhteenvedot. Asiointikielen voit vaihtaa kohdassa Valikko > Henkilötiedot > Lisätietoja minusta.

Ulkoasun kieli vaikuttaa Maisan valikoihin, otsikoihin ja muuhun Maisan sisältöön. Ulkoasun kielen voit vaihtaa ylänavigaatiossa olevasta maapallokuvakkeesta.

Maisa-mobiilisovellus toimii samalla kielellä, jolla mobiililaitetta käytetään. Jos laitteen kielivalinta on jokin muu kuin suomi, ruotsi tai englanti, on Maisa-mobiilisovelluksen kieli suomi. Voit halutessasi vaihtaa kielen Valikko > Tilin asetukset.

Kielivalinta toimii Maisa-sovelluksen 10.7.2 ja sitä uudemmissa versioissa. Android-käyttäjien tulee varmistaa, että laitteen käyttöjärjestelmäversio on 13 tai sitä uudempi.

Seuraa kyselytulostesi kehittymistä

Jos olet täyttänyt Maisassa numeromuotoisia vastauksia sisältäviä kyselyitä, voit seurata tulostesi kehittymistä erilaisten trendikuvaajien kautta. Tällaisia kyselyitä ovat esimerkiksi Alkoholinkäytön riskikysely (AUDIT), Mielialakysely (RBDI) sekä Oirekysely lonkkapotilaalle (Oxford Hip Score).

Trendikuvaajat löydät valitsemalla Valikko > Trendikuvaajat.

Anna suostumuksesi tieteellisiin tutkimuksiin

Jos haluat osallistua tieteellisiin tutkimuksiin, voit antaa niihin suostumuksesi Maisassa. Suostumuksen antamalla annat ammattilaisille luvan ottaa sinuun yhteyttä tieteellisiin tutkimuksiin liittyen. Halutessasi voit myös perua suostumuksesi koska tahansa.

Suostumuksen pääset antamaan kohdassa Valikko > Itsearvioinnit ja kyselylomakkeet > Suostumus yhteydenottoon mahdollisista tulevista tieteellisistä tutkimuksista.

Tutustu Maisan uudistuksiin

Maisaa kehitetään jatkuvasti, jotta se palvelisi käyttäjiään mahdollisimman hyvin. Kun Maisaan on tehty muutoksia, löydät niistä tietoa Maisan etusivulta. Muutokset löytyvät myös Valikko > Tietoa Maisasta > Mitä uutta Maisassa?