Mikä Maisa on ja mitä siellä voi tehdä?

Voit varata Maisan kautta aikoja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Se, millaisia aikoja voit varata Maisan kautta, riippuu omasta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntarjoajastasi.

Voidaksesi tehdä ajanvarauksen Maisan kautta tarvitset useimmiten ajanvarausluvan (ns. ajanvaraustiketin), jonka saat sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaiselta. Osa ajoista on varattavissa Maisassa myös ilman erillistä ajanvarauslupaa.

Kun saat ajanvarausluvan, näet sen Maisan etusivulla ja saat siitä ilmoituksen.

Ajanvarauksia pääset tekemään kohdassa Valikko > Varaa aika.

Terveysasemien ajanvaraukset

Maisassa voit varata aikoja esimerkiksi oman terveysasemasi terveydenhoitajalle tai sairaanhoitajalle ilman erillistä ajanvarauslupaa.

Lääkäriaikoja ei voi varata Maisasta ilman ajanvarauslupaa, sillä ennen lääkäriajan varaamista sinulle tulee tehdä hoidon tarpeen arvio. Hoidon tarpeen arvion perusteella saat tarvittaessa ajanvarausluvan (ns. ajanvaraustiketin), minkä jälkeen voit varata lääkäriajan Maisan kautta.

Neuvoloiden ajanvaraukset

Neuvolan ensikäynnin ajanvaraus on tarkoitettu odottaville äideille, jotka ovat varaamassa ensimmäistä raskausajan neuvolakäyntiään. Pääset varaamaan ajan, kun olet vastannut muutamaan tarkentavaan kysymykseen.

Kun olet asioinut neuvolassa kertaalleen ja sinulle on nimetty oma neuvolaterveydenhoitaja, pääset varaamaan Maisan kautta myös muita neuvola-aikoja sekä perhevalmennuksia.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ajanvaraukset

Kouluterveydenhuollon piiriin kuuluvat lapset ja nuoret voivat varata Maisassa ajan terveystarkastukseen. Ajan varaamiseen saatetaan tarvita ajanvarauslupa (ns. ajanvaraustiketti). Ensimmäiseksi tulee olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan esimerkiksi Esitä kysymys -toiminnon kautta. Tarvittaessa myös huoltaja voi hoitaa asiaa puolesta-asioinnin avulla.

Opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluvat opiskelijat voivat varata Maisassa ajan esimerkiksi ensimmäisen opiskeluvuoden terveystarkastukseen ilman erillistä ajanvarauslupaa. Jos tarvitset jonkin muun vastaanottoajan, ota yhteyttä opiskeluterveydenhoitajaasi esimerkiksi Maisan Esitä kysymys -toiminnon kautta.

Sosiaalihuollon ajanvaraukset

Sosiaalihuollon ajanvarauksiin tarvitset ajanvarausluvan (ns. ajanvaraustiketin). Kun ammattilainen on lähettänyt sinulle ajanvarausluvan, näet sen Maisan etusivulla.

Erikoissairaanhoidon ajanvaraukset

Erikoissairaanhoidon ajanvarauksia varten tarvitset ajanvarausluvan eli ns. ajanvaraustiketin. Kun ammattilainen on lähettänyt sinulle ajanvarausluvan, näet sen Maisan etusivulla.

Suun terveydenhuollon ajanvaraukset

Maisan kautta voit varata aikoja lasten ja nuorten suun terveydenhuollon ikäkausitarkastuksiin ilman erillistä ajanvarauslupaa.

Muita aikoja voit tiedustella lähettämällä viestin suun terveydenhuollon ammattilaisille.

Rokotusajanvaraukset

Maisan kautta voit varata ajan mm. influenssa- ja koronarokotuksiin.

Lisäksi saat varattua aikoja rokotusohjelman mukaisiin rokotuksiin tai voit varata ajan itse maksettavan rokotteen antamista varten.

Oliko tästä sisällöstä sinulle apua?