Vad kan den som företräder en annan person göra i Maisa?

När du befullmäktigar en annan myndig person att använda ditt Maisakonto ska du samtidigt bestämma hur omfattande fullmakten är.

  • Fulla rättigheter = den befullmäktigade har samma rättigheter som du själv
  • Tidsbokning och meddelanden = den befullmäktigade ser inte t.ex. dina diagnoser eller mediciner men kan boka tider och skicka meddelanden på dina vägnar
  • Endast läsrättigheter = den befullmäktigade ser allt som du själv ser men kan inte boka tider eller skicka meddelanden.

Se även: Kan jag företräda mitt minderåriga barn?

Vad innebär det att uträtta ärenden för en annan?

En myndig person kan ge en annan myndig person rättigheter till sitt Maisakonto. Beroende på hur omfattande rättigheterna är kan den befullmäktigade t.ex. läsa och skicka meddelanden och boka tider. Dessutom kan vårdnadshavare automatiskt företräda sina minderåriga barn i Maisa.

Kom också ihåg att göra en separat fullmakt för Maisa om du ska företräda en annan person. Denna Maisa-fullmakt gäller bara när ärenden uträttas i Maisa. En fullmakt du gjort i till exempel Suomi.fi gäller inte i Maisa.

OBS! Om du uträttar ärenden för en annan person i Maisa loggar du alltid in med egna användarkoder och byter därefter till personens Maisaprofil med tangenten Byt i övre menyn. Detta är ytterst viktigt eftersom meddelandena från Maisa sparas i klient- och patientuppgifterna för den person i vars profil du uträttar ärenden.

Rättigheter att företräda en annan person ges via Maisa eller i samband med att du anlitar social- och hälsovårdstjänster. Rättigheterna ges alltid av den person som vill befullmäktiga dig att sköta sina ärenden. När personen gett rättigheterna får du en inbjudan per e-post. Godkänn denna inbjudan och ge behövliga tilläggsuppgifter. Vilka ärenden du kan sköta för en annan person beror på hur omfattande rättigheter att företräda personen du fått.

Hur ges rättigheter att företräda en annan person i Maisa?

Ingen kan be om rättigheter att uträtta ärenden i ditt Maisakonto, utan du måste själv bevilja sådana rättigheter till valda personer via ditt eget Maisakonto. Du kan också lämna in en fullmakt till din egen social- eller hälsovårdsenhet.

Om den person du vill ge rättigheter att företräda dig bor i Nyland kan du ge rättigheterna direkt i Maisa. Om personen bor någon annanstans än i Nyland lämna in den behövliga fullmakten till din egen social- eller hälsovårdsenhet.

Ge rättigheter att sköta dina ärenden via Maisa

I Maisa väljer du Meny > Hantera rättigheter > Ge rättighet att sköta dina ärenden. Fyll i namnet på den som ska få rättigheterna och personens e-post, ange hur omfattande fullmakten ska vara och sänd en inbjudan.

Personen du valt får en inbjudan i sin e-post och ska sedan godkänna inbjudan. Efter det ger personen tilläggsuppgifter och sedan är rättigheterna klara.

Anvisningar till dig som uträttar ärenden för en annan person

Om du är vårdnadshavare för en minderårig får du automatiskt rättigheterna att sköta den minderåriga personens ärenden.

När du får en inbjudan att sköta en annan persons ärenden godkänner du inbjudan via den länk du fått. OBS! Om du färdigt är inloggad på Maisa logga först ut och tryck på länken Godkänn inbjudan att sköta ärenden för en annan person först efter det.

Om den person vars ärenden du ska sköta har gjort en fullmakt till dig och lämnat in den till den egna social- eller hälsovårdsenheten, träder dina rättigheter i kraft genast när en social- eller hälsovårdsanställd har aktiverat rättigheterna genom att spara fullmakten i patient- och klientsystemet.

Kan jag företräda mitt minderåriga barn?

Som vårdnadshavare kan du företräda dina minderåriga barn i Maisa. Vårdnadshavarens rätt att uträtta ärenden kontrolleras via tjänsten Fullmakter i Suomi.fi.

När du uträttar ärenden för ditt barn i Maisa logga in med dina egna koder och byt till barnets profil via knappen Byt i övre menyn.

Observera att du på första sidan ser uppgifter om den minderårigas senaste händelser också när du använder Maisa med dina egna koder.

Du kan företräda ditt barn i Maisa om barnet är klient i HUS även om du inte bor inom HUS område eller i Helsingfors, Vanda-Kervo välfärdsområde eller Grankulla.

Personer som är över 10 år kan använda Maisa också med sina egna koder om de har verktyg för stark autentisering, såsom bankkoder eller ett elektroniskt id-kort.

Som vårdnadshavare ska du säkerställa att ditt telefonnummer och din e-postadress är korrekta också bland barnets Maisa-uppgifter. Vårdnadshavarens telefonnummer och e-postadress går inte automatiskt till barnets Maisa, eftersom två patienters journaler inte får vara kopplade till varandra. Man kan heller inte överföra uppgifter mellan två patienters journaler, inte ens om det gäller att företräda en annan person. Vårdnadshavarens namn och adress kommer däremot från befolkningsdatasystemet och visas automatiskt bland barnets uppgifter.

Den som är vårdnadshavare får automatiskt rätt att uträtta ärenden i Maisa för sitt minderåriga barn. Funktionerna i Maisa varierar något beroende på om barnet är under eller över 12 år. När barnet fyller 18 år upphör vårdnadshavarens automatiska rätt att företräda barnet i Maisa.

Varför ser jag inte alla uppgifter om mina barn som är 12–17 år, men nog om barnen som är under 12 år?

Om du företräder ett barn som är 12–17 år har du inte tillgång till vissa avsnitt och funktioner i Maisa. Enligt lagen måste det säkerställas att en minderårig har möjlighet att bestämma över sina egna hälsovårdsangelägenheter. En minderårig som så önskar kan dölja uppgifter för vårdnadshavarna om en hälsovårdsanställd har bedömt att den minderåriga kan fatta beslut i saken.

Den hälsovårdsanställdas bedömning av den minderårigas beslutsförmåga är alltid sak- eller situationsspecifik. Om den minderåriga för någon uppgifts del har bedömts kunna fatta beslut och har förbjudit att uppgifterna överlåts till vårdnadshavaren, kommer dessa uppgifter inte att visas för vårdnadshavaren i Maisa.

I vissa avsnitt i Maisa går det inte att begränsa vad som visas.

För att den minderårigas beslutsförmåga ska respekteras visas följande uppgifter inte för vårdnadshavaren om barnet fyllt 12 år:

  • Uppgifter om allergier, diagnoser och laboratorieundersökningar
  • Tillväxtkurva
  • Remisser samt ordinerade undersökningar och åtgärder
  • Blanketter för egenuppföljning, ifyllda självutvärderingar och rapport om förhandsuppgifter
  • Uppgifter om yrkespersonerna i vårdteamet (Mitt team)
  • Undersökningsresultat
  • Socialvårdens ansökningar, beslut och planer
  • Inskrivningar till socialvårdens verksamhetsenheter.

Se även: Varför ser jag bara en del av en minderårig persons tidsbokningar i Maisa?

Varför ser jag bara en del av en minderårig persons tidsbokningar i Maisa?

En vårdnadshavare som företräder en minderårig person kan i Maisa göra bokningar för den minderåriga. En vårdnadshavare som gjort bokningar för ett barn i Maisa kan se dessa bokningar. Vårdnadshavaren ser däremot inte alltid de bokningar som gjorts av yrkespersoner eller via ett bokningstillstånd som en yrkesperson sänt. Vårdnadshavaren ser heller inte bokningar som en 12–17-åring själv gjort via Maisa.

Se även: Varför ser jag inte alla uppgifter om mina barn som är 12-17 år, men nog om barnen som är under 12 år?

Vem bestämmer vilka uppgifter som visas för vårdnadshavare i Maisa?

Bedömningen av om en minderårig själv kan besluta om sina hälsovårdsangelägenheter görs alltid av en yrkesperson inom hälsovården. Om yrkespersonen bedömer att den minderåriga är beslutsförmögen kan den minderåriga bestämma om uppgifter ska visas för vårdnadshavarna eller inte.

En anställd inom socialvården kan vid behov förhindra att uppgifter i Maisa visas om det strider mot barnets bästa att visa uppgifterna för vårdnadshavaren.

Vilka uppgifter kan en minderårig som så önskar dölja för vårdnadshavaren?

Den minderåriga ser själv alla sina uppgifter. Vissa avsnitt och funktioner visas dock inte för vårdnadshavaren om barnet är över 12 år.

Den hälsovårdsanställdas bedömning av den minderårigas beslutsförmåga är alltid sak- eller situationsspecifik. Om den minderåriga för någon uppgifts del har bedömts kunna fatta beslut och har förbjudit att uppgifterna överlåts till vårdnadshavaren, kommer dessa uppgifter inte att visas för vårdnadshavaren i Maisa. Detta gäller t.ex. recept, mottagningsbesök och övriga kontakter.

Se även: Varför ser jag inte alla uppgifter om mina barn som är 12–17 år, men nog om barnen som är under 12 år?

Kan vårdnadshavaren se vilka uppgifter som inte visas?

Nej. Om yrkespersonen bedömt att den minderåriga själv kan fatta beslut och uppgifter därför döljs för vårdnadshavaren, kan vårdnadshavaren inte se vilka dessa uppgifter är eller vad de gäller.

Om en yrkesperson inom socialvården har bedömt att vissa uppgifter på grund av barnets bästa inte ska visas i Maisa, kan vårdnadshavaren inte se vilka dessa uppgifter är eller vad de gäller.

Kan en minderårig befullmäktiga en fritt vald person att uträtta sina ärenden i Maisa?

Nej, enligt lagen är det inte möjligt. Bara myndiga personer kan befullmäktiga andra myndiga personer att sköta sina ärenden. Därför kan alltså endast vårdnadshavaren företräda en minderårig.